Digitalisering af Instantaneous plader

Statsbiblioteket har mange specielle lydsamlinger, heriblandt samlingen af Instantaneous grammofonplader. Artiklen giver et indblik i hvordan Statsbiblioteket har grebet digitaliseringen af denne samling an.

“Instantaneous discs” kan i overført betydning sammenlignes med fotoet fra et polaroid kamera. Teknologien bag “Instantaneous discs” gør, at der ved optagelse skæres direkte ned i pladen, hvorefter denne umiddelbart kan afspilles. Ligesom polaroidkameraets produkt så er en “Instantaneous discs” et medie hvis indhold ikke har været beregnet til masseproduktion. Statsbibliotekets1 samling er på cirka 2000 plader fra perioden 1910-1960 med varierende indhold lige fra feltoptagelser og optagelser fra Statsradiofonien til postkort og private (unikke) optagelser.

På Statsbiblioteket bliver pladerne digitaliseret som en del af den samlede digitaliseringsplan. For at forberede sig på opgaven har Statsbibliotekets digitaliseringsteam tidligere haft besøg af eksperten Nadja Wallaszkovits fra Phonogrammarchiv i Wien. På besøget delte hun hendes viden og erfaringer om bl.a. identifikation af de forskellige pladetyper, udretning af skæve plader, hvordan man vælger den rigtige hastighed og pickup størrelse til den aktuelle pladerille. Mere konkret gav hun også fif og tricks til brug af malertape til fiksering, stearin til udfyldning af revner i overfladen samt afkøling af en gelatineplade i køleskab m.m.

I samlingen findes forskellige materialetyper kombineret på forskellige måder. Pladens base eller overflade kan fx bestå af metal, voks, gelatine, pap, glas eller lamineringer med forskellige laktyper for blot at nævne nogle. Alle kræver de særlig håndtering og afspilningsteknik. Dele af samlingen består eksempelvis af voks belagte papplader, som Statsbiblioteket for nylig er blevet færdig med at digitalisere. På videoen ses hvordan denne digitalisering er foregået.

Nu er Statsbiblioteket så gået videre med at digitalisere samlingens lak belagte aluminiumplader (se billeder nedenfor).

 

 

 

 

 

 

 

Hvis muligt ”vaskes” Instantaneous pladerne inden digitalisering.

 

 

 

 

 

 

 

 

Instantaneous pladerne afspilles på digitaliseringsteamets pladespiller (SME Model 15). En række forskellige pickup nåle som nemt kan skiftes, giver mulighed for at afspille pladen med den mest optimale nål i forhold til pladens alder og stand.

På følgende video ses den type maskine som mange Instantaneous plader formentlig er blevet optaget på.

Her kan man også lytte til et eksempel på en digitalisering af en Instantaneous plade med feltoptagelser fremstillet af Henning Haslund Christensen på en af hans opdagelsesrejser til Mongoliet i 1938.

Læs mere om digitalisering af grammofonplader her.

Statens Mediesamling, Statsbiblioteket, december 2016


1. Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek fusionerede pr. 1. januar 2017. Med afdeling i hhv. Aarhus og København er institutionerne nu samlet under navnet: Det Kgl. Bibliotek. Da Det Kgl. Bibliotek var to adskilte institutioner under udgivelsen af denne side, er teksten beholdt uændret.