Bitmagasin – Brug af Bitmagasinet på Det Kongelige Bibliotek

Det Nationale Bitmagasin er i brug på både Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket. Denne artikel beskriver, hvordan Det Kongelige Bibliotek har valgt at implementere bitmagasinet.

brugBM

Brugsscenarier for Det Kongelige Bibliotek

Det Kongelige Bibliotek bruger bitmagasinet på forskellige måder alt efter hvilke materialer der er tale om. Et par typiske scenarier er:

 1. Data der skal have meget høj bitsikkerhed
  Sådanne data er gemt i bitmagasinet i tre kopier, hvor kopierne er placeret med så stor uafhængigt som muligt, dvs. på forskellige lagringsmedier, evt. med forskellige operativsystemer og med meget stor geografisk afstand. For nogle af vores samlinger kan en af kopierne ligge langt væk fra hinanden. Derudover er der et antal ekstra tjeksummer, som bruges til at genkende hvilke(n) kopi der er rigtig i tilfælde af fejl.
  Et eksempel på en samling som findes i tre kopier er substitutionsdigitaliseret materialer, dvs. materialer hvor den fysiske originalen ikke findes længere, for eksempel på grund af nedbrudt materiale som nitrat negativer, og hvor den digitaliserede kopi bliver bibliotekets masterfil.
 2. Materiale der skal have middel bitsikkerhed
  Sådanne data er gemt i bitmagasinet i to kopier placeret med stor geografisk afstand (samt checksummer).
  Dette drejer sig f.eks. for digitaliserede materialer hvor originalen stadig findes og er underlagt fysisk bevaring, men hvor digitaliseringsprocessen har været særlig omkostningfuld.

Hvorfor er det netop disse brugsscenarier der er valgt

Scenarie valg er baseret på en risikovurdering, hvor følgende er taget i betragtning:

 • hvor stor risiko der er tålelig ved tab af data?
 • hvor stor risiko der er for at bryde eventuel fortrolighed for data?
 • hvor meget løsningen koster på lang sigt?

Valg af hvor og hvordan de enkelte kopier er lagt i bitmagasinet er altså afvejning af, hvordan dette understøtter bitsikkerhed og fortrolighed, samt hvordan det kan gøres indenfor en fornuftig økonomi. For eksempel er det gerne billigere at lagre en kopi på bånd – og hvis båndet er off-line kan det også være med til at sikre fortrolighed for denne kopi, og afstanden og placeringen kan have betydning for bitsikkerheden i den samlede løsning.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *