The Blue Ribbon Task Force: “Sustainable Economics for a Digital Planet: Ensuring Long-term Access to Digital Information”

Den internationale arbejdsgruppe, The Blue Ribbon Task Force, med repræsentanter fra Europa og USA har udarbejdet en meget grundig undersøgelse af de økonomiske aspekter ved langtidsbevaring af digitale materialer. Denne rapport, “Sustainable Economics for a Digital Planet: Ensuring Long-term Access to Digital Information”, har vakt så megen anerkendelse at rapporten er indstillet som en af de 5 kandidater til The Digital Preservation Award 2010.

Digital langtidsbevaring har igennem de seneste år haft stor bevågenhed indenfor den tekniske verden på grund af de store tekniske udfordringer. Derimod har digital langtidsbevaring i mindre omfang været diskuteret som et økonomisk problem, selvom digital information er en vital ressource i dagens videnssamfund.

Arbejdsgruppen, The Blue Ribbon Task Force, har ud fra et økonomisk perspektiv undersøgt spørgsmålene om hvilke digitale materialer der skal bevares, hvem som er ansvarlig for bevaring, og endelig hvem som vil betale.

Rapporten identificerer problemer, som er gennemgående for alt digitalt materiale, og foreslår handlinger som interessenter kan anvende til at møde udfordringerne omkring bæredygtige bevaringsløsninger.

Arbejdsgruppen har især fokuseret på områderne videnskabelige afhandlinger, forskningsdata, kommercielt ejet kulturelt materiale og endelig indhold på WWW.

Rapporten henvender sig især til beslutningstagere indenfor producenter af digitalt materiale, de bevilgende myndigheder og private fonde som er den økonomiske basis for producenterne samt endelig de ansvarlige for data management og bevaring af digital information.

Rapporten kan downloades fra The Blue Ribbon Task Force hjemme side: http://brtf.sdsc.edu/

JISC har endvidere lavet et Executive Summary som kan læses på deres hjemmeside på http://www.jisc.ac.uk/publications/reports/2010/blueribbontaskforcefinalreport.aspx

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi gør opmærksom på, at Digitalbevaring.dk frasiger sig ethvert ansvar for indholdet af offentlige kommentarer. Vi gør samtidig opmærksom på, at Digitalbevaring.dk forbeholder sig retten til at publicere, slette og redigere kommentarer på hjemmesiden samt opbevare navn, e-mail og ip-adresse på kommentarskrivere. Hvis du ønsker din kommentar og tilhørende brugeroplysninger slettet, bedes du kontakte os.