1700-tallets Facebook digitaliseres

Læge til hest - illustration fra et af de skrifter, der skal digitaliseres. Foto: Uppsala universitetsbibliotek
Læge til hest – illustration fra et af de skrifter, der skal digitaliseres. Foto: Uppsala universitetsbibliotek

 

Den svenske Rigsbanks jubilæumsfond har bevilget 3.795.000 svenske kroner til Uppsala Universitetsbibliotek, som derfor skal i gang med at digitalisere og katalogisere en bogsamling af ’stambøger’. ’Stambøger’ er nærmest en form for vennebøger a la dem, man havde som barn, hvor ens venner og veninder kunne skrive små hilsner og citater i.

’Stambøgerne’ er fra 1700-tallet og blev medbragt af studenter, når de var på uddannelsesrejse, så de kunne få hilsner fra de personer de mødte.

Uppsala Universitetsbibliotek har omkring 140 stambøger med i alt cirka 11.000 hilsner, citater og illustrationer i. Samlingen rummer blandt andet maleren Albert Engström og botanisten Carl Peter Thunberg, og både Carl von Linné, H.C. Andersen og Isaac Newton er at finde mellem bøgernes hilsner.

Digitaliseringen kommer til foregå over de næste tre år, og materialet vil derefter blive tilgængeliggjort via Uppsala Universitetsbiblioteks platform ’Alvin’.

Læs mere om digitaliseringen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi gør opmærksom på, at Digitalbevaring.dk frasiger sig ethvert ansvar for indholdet af offentlige kommentarer. Vi gør samtidig opmærksom på, at Digitalbevaring.dk forbeholder sig retten til at publicere, slette og redigere kommentarer på hjemmesiden samt opbevare navn, e-mail og ip-adresse på kommentarskrivere. Hvis du ønsker din kommentar og tilhørende brugeroplysninger slettet, bedes du kontakte os.