Sommerinspiration mens digitalbevaring.dk holder ferie

Redaktionen på digitalbevaring.dk går nu på sommerferie, og der vil derfor ikke komme nye opslag på hjemmesiden før midten af august. Vi glæder os til at vende tilbage med mere om digital bevaring og digitalisering efter sommerferien. I mellemtiden kan vi anbefale lidt sommerinspiration:

Ny strategi for OPF
Open Preservation Foundation er en medlemsorganisation for bevaringsinstitutioner og i deres nye strategi kan du læse, hvilke fokuspunkter organisationen har for fremtiden. Strategien i overskrifter:

  • Vision
  • Mission
  • Grundværdier
  • Strategisk fokus
  • Strategiske mål
  • Handleplaner

Regnearksformater – signifikante egenskaber og nostalgiske YouTube-videoer
Rigsarkivet og andre offentlige arkiver modtager mange digitale dokumenter fra ESDH-systemer i den offentlige forvaltning. De afleverende statslige, kommunale og regionale forvaltninger skal konvertere deres dokumenter fra produktionsformater til bevaringsformater, inden arkiverne modtager data. Gældende bevaringsformater er for nuværende TIFF og JPEG2000. Dette betyder, at også regneark skal konverteres til JPEG2000 eller TIFF. Rigsarkivet har gennem den seneste tid arbejdet sammen med blandt andre det hollandske og det estiske nationalarkiv  i Open Preservation Foundations Archives Interest Group, hvor arbejdet har gået på at lokalisere, hvilke signifikante egenskaber regnearksformatet har. Der er nemlig ingen tvivl om, at man mister funktionalitet og egenskaber ved at konvertere regneark til billedfiler. Spørgsmålet er blot, hvilke egenskaber der mistes, og hvilke egenskaber der er vigtige at bevare. Arbejdet er stadig undervejs, og der er ingen konklusioner endnu. Digitalbevaring.dk vil på sigt formidle mere om arbejdsgruppen, men indtil videre nøjes vi dog med at dele nogle links til YouTube-videoer, der på nostalgisk vis kan fortælle lidt om regnearkets spæde dage:

  • VisiCalc: The First Electronic Spreadsheet (link)
  • Lotus 1-2-3 Literacy (Incomplete) 1992 (link)
  • 30 years of Excel – the Story of Excellence! (link)

Ny vidensbank om forespørgsler til Rigsarkivet
Rigsarkivet har fået en ny vidensbank, som består af brugernes spørgsmål og Rigsarkivets svar. Vidensbanken er en rigtig god indgang til at få et indblik i det, som Rigsarkivets brugere er interesserede i. Du finder vidensbanken her, hvor man blandt andet kan se:

 
Dyk selv længere ned i de forskellige spørgsmål.

 

Rigtig god sommer.