På vej mod fælles standarder for digital arkivering

Identification_Identifikation_DigitalPreservationEt nyt europæisk initiativ kaldet E-ARK vil lave fælles standarder og Open Source værktøjer til digital arkivering i Europa.

I dag bliver bevaring af digitale arkivalier gjort forskelligt i forskellige lande, men det vil E-ARK forsøge at ændre gennem standardiserede formater og fælles værktøjer. Projektet vil arbejde for at fremme samarbejde og gøre det nemmere at bruge data på tværs af landegrænser til glæde for både borgere og forskere. For arkiver i hele Europa betyder de fælles standarder og værktøjer, at det bliver muligt at effektivisere, så opgaverne kan løses bedre og billigere.

Organisationer rundt om i Europa arbejder under forskellige nationale vilkår, bl.a. hvad angår kulturelle og juridiske forhold. Derfor er standardisering på tværs af Europa en kompleks opgave, men E-ARK samler eksperter fra Europa for at løse udfordringen. Statens Arkiver deltager med ekspertviden om indsamling og om, hvordan man stiller de digitale arkivalier til rådighed – et område, som Statens Arkiver er internationalt førende indenfor.

E-ARK vil lave tre fælles standarder, der svarer til de tre ’Information Packages’ der beskrives i OAIS modellen. De værktøjer, der udvikles af E-ARK, kommer til at understøtte hele forløbet fra data bliver afleveret til arkivet til de stilles til rådighed for brugerne. Værktøjerne implementerer selvfølgelig de nye standarder og bliver skalerbare og modulære, så de kan tilpasses behovene hos forskellige arkiver og organisationer, uanset om de er store eller små, private eller offentlige.

E-ARK er et samarbejde mellem 16 europæiske partnere, der tæller nationalarkiver, universiteter, offentlige institutioner for IT-modernisering og private virksomheder.

Læs mere om E-ARK på projektets hjemmeside eller følg projektet på Twitter: @EARKProject #eark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi gør opmærksom på, at Digitalbevaring.dk frasiger sig ethvert ansvar for indholdet af offentlige kommentarer. Vi gør samtidig opmærksom på, at Digitalbevaring.dk forbeholder sig retten til at publicere, slette og redigere kommentarer på hjemmesiden samt opbevare navn, e-mail og ip-adresse på kommentarskrivere. Hvis du ønsker din kommentar og tilhørende brugeroplysninger slettet, bedes du kontakte os.