Ny illustration: Digital Preservation Storage Criteria – til validering af bitbevaring

iPRES konferencen i næste uge vil Digital Preservation Storage Criteria version 3 blive præsenteret. Det er kriterier, som kan bruges som støtte i overvejelser om, hvordan data, man ønsker bevaret, lagres. En del af version 3 er, at kriterierne er blevet suppleret med en anvendelsesguide. Guiden indeholder nøgleemner, som bør være med i overvejelserne om, hvordan man lagrer data, man ønsker at bevare: risikostyring, de tre hovedelementer for bitbevaring (antal kopier, uafhængighed og frekvens af integritetstjek), kopiuafhængighed og omkostningsanalyse.

Til understøttelse af den nye guide har digitalbevaring.dk fået lavet en ny illustration. Billedet illustrerer et simpelt eksempel fra anvendelsesguiden, hvor der argumenteres for, at tre kopier af data placeret i tre forskellige verdensdele vil være langt bedre end 1000 kopier, som alle ligger ved foden af en aktiv vulkan.

Digital Preservation Storage Criteria er startet som følge af en diskussion ved iPRES 2015. Sidenhen har der været forskellige versioner, baseret på diskussioner om kriterierne ved en række konferencer. Den seneste version består af 61 kriterier fordelt på 8 kategorier: integritet, omkostninger, fleksibilitet, informationssikkerhed, robusthed, skalerbarhed, support og gennemsigtighed. Udover den omtalte anvendelsesguide findes også et spil, som introducerer spillerne til kriterierne.

Du kan læse mere om Digital Preservation Storage Criteria på http://osf.io/sjc6u/ og i iPRES 2019 proceedings, når de bliver offentliggjort.

Illustrationen kan desuden downloades her eller på Wikimedia Commons til benyttelse under CC BY 2.5.