Kulturarven er i fare!

Edison wax cylinder machine

De store mængder audiovisuel kulturarv, som gemmer sig på hylderne i arkiver, biblioteker og museer overalt, er i fare for meget snart at forgå! Undersøgelser har vist, at en del medietyper som fx specielle spolebånd, VHS, kassettebånd eller de helt gamle valser (se billedet) let ødelægges af fugt, varme, svamp o.lign. eller har en meget kort holdbarhed (se fx Format Characteristics and Preservation Problems af Mike Casey). Samtidig ’uddør’ mange af de afspilningsmedier, der er nødvendige for at kunne frembringe indholdet.

Derfor er det vigtigt, at kulturarvsinstitutioner er opmærksomme på, hvordan man bedst muligt sikrer lyd og billeder fra disse medier for fremtiden.

På British Library fokuserer man netop nu på lyd og forsøger i et stort projekt, Save our Sounds, at kortlægge alle de truede lydsamlinger, der findes rundt omkring i England, for at skabe et overblik over hvor galt det står til og forsøge at prioritere indsatsen.

The Great Bear, et kommercielt firma som restaurerer og bevarer audio og videobånd, har omtalt projektet i en blog post, som også indeholder links til en amerikansk side om videobevaring og til et open source værktøj, som hjælper med at prioritere samlinger (PSAP – Preservation Self-Assessment Program).

Er du specielt interesseret i lyd, så bør du følge med i projektet EuropeanaSounds, som bl.a. lige har omtalt det franske nationalbiblioteks unikke samling af gamle afspillermaskiner.

Læs også artiklen på digitalbevaring.dk om, hvordan man vælger, hvad der skal digitaliseres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi gør opmærksom på, at Digitalbevaring.dk frasiger sig ethvert ansvar for indholdet af offentlige kommentarer. Vi gør samtidig opmærksom på, at Digitalbevaring.dk forbeholder sig retten til at publicere, slette og redigere kommentarer på hjemmesiden samt opbevare navn, e-mail og ip-adresse på kommentarskrivere. Hvis du ønsker din kommentar og tilhørende brugeroplysninger slettet, bedes du kontakte os.