Er dit arkiv ”troværdigt”? En ny ISO standard kan hjælpe dig med at finde ud af det.

The International Organization for Standardization har udgivet en ny standard, ”Space data and information transfer systems – Audit and certification of trustworthy digital repositories”, ISO 16363.

Dokumentet er en teknisk anbefaling til brug for audit og certificering af troværdige digitale arkiver og indeholder detaljerede specifikationer for, hvad der bør vurderes, når man auditerer et digitalt arkiv.

I OAIS reference-modellen, som ligger til grund for flere systemer til digital bevaring, blev påvist et behov for en certificeringsstandard, hvorfor der i 2003 blev nedsat en task force til at se på dette. Dette arbejde resulterede i første omgang i TRAC og nu i en decideret standard, ISO 16363.

Standarden er opdelt i meget specifikke krav, som fx:

  • Arkivet skal have en dokumenteret historik over ændringer i aktiviteter, procedurer, software og hardware (3.3.3),
  • Arkivet skal have specifikationer for hvordan AIP’erne gemmes helt ned på bitniveau (4.4.1),
  • Arkivet skal have effektive mekanismer til at opdage bitfejl eller datatab (5.1.1.3).

Under hvert krav er beskrevet, hvorfor dette krav er vigtigt, ligesom der er eksempler på, hvordan arkivet kan vise, om man opfylder kravet. Kravsbeskrivelserne afsluttes med en diskussion af formål, eksempler på situationer, hvor man skal være opmærksom på specielle forhold eller andet, der kræver yderligere uddybelse.

 

Læs mere om troværdige digitale arkiver i artiklen Hvad kendetegner et troværdigt digitalt arkiv

ISO 16363 kan købes her: http://www.iso.org/iso/home/store

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi gør opmærksom på, at Digitalbevaring.dk frasiger sig ethvert ansvar for indholdet af offentlige kommentarer. Vi gør samtidig opmærksom på, at Digitalbevaring.dk forbeholder sig retten til at publicere, slette og redigere kommentarer på hjemmesiden samt opbevare navn, e-mail og ip-adresse på kommentarskrivere. Hvis du ønsker din kommentar og tilhørende brugeroplysninger slettet, bedes du kontakte os.