Digital bevaring down under

20141020_iPres2014_logo

6.-10. oktober 2014 løb dette års iPres-konference, af stablen i Melbourne, Australien. iPres handler om digital bevaring, og der var igen i år dansk deltagelse på konferencen.

Ulla Bøgvad Kejser fra Det Kongelige Bibliotek1 præsenterede 4C-projektets arbejde med modeller for økonomien ved bevaring af digitalt materiale. Eld Zierau, også fra Det Kongelige Bibliotek, præsenterede en model for arbejdet med OAIS (inner/outer OAIS). Gry Vindelev Elstrøm fra Statsbiblioteket1 præsenterede bibliotekets arbejde med ISO16363-standarden, der kan bruges til at måle et digitalt arkivs status som såkaldt ”Trustworthy Digital Repository”.

Konferencen startede med en række workshops, bl.a. om metadatastandarden PREMIS, om håndteringen af digitalt født materiale, kommercielle systemer til digital bevaring og beregning af omkostninger for bevaring. Det egentlige konferenceprogram kom godt omkring en række spørgsmål, så som om værktøjerne til digital bevaring er gode nok, og hvor vi er, når det kommer til emulering. Også emner som hvordan vi bedst bevarer forskningsdata, så de kan genbruges, hvordan vi bedst vurderer formatrisici, hvor modne digitale bevaringsinstitutioner er og meget mere blev behandlet indgående på iPRES2014.

Programmet kan ses her. Artiklerne fra konferencen er ikke online endnu, men så snart de er, kommer der et link til dem her på digitalbevaring.dk.

 

Læs mere om 4C-projektet

Læs mere om OAIS-modellen og distribueret digital bevaring

Læs mere om Trustworthy Digital Repositories


1. Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek fusionerede pr. 1. januar 2017. Med afdeling i hhv. Aarhus og København er institutionerne nu samlet under navnet: Det Kgl. Bibliotek. Da Det Kgl. Bibliotek var to adskilte institutioner under udgivelsen af denne side, er teksten beholdt uændret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi gør opmærksom på, at Digitalbevaring.dk frasiger sig ethvert ansvar for indholdet af offentlige kommentarer. Vi gør samtidig opmærksom på, at Digitalbevaring.dk forbeholder sig retten til at publicere, slette og redigere kommentarer på hjemmesiden samt opbevare navn, e-mail og ip-adresse på kommentarskrivere. Hvis du ønsker din kommentar og tilhørende brugeroplysninger slettet, bedes du kontakte os.