iPres 2012 – vel overstået

iPres 2012 blev afsluttet uden internetforbindelse det meste af tiden, så der kom ikke mange tweets ud den sidste dag, ligesom digitalbevaring.dk’s udsendte heller ikke kunne få lagt en nyhed på undervejs.

Men det blev endnu en god dag, som startede med en keynote ved Kevin Ashley fra Digital Curation Centre (DCC), som fortalte om vigtigheden af gode data, og hvordan DCC vejleder institutioner og forskere i bevaring af deres data.

Yunhyong Kim fra EU-projektet blogforever holdt dagens anden keynote om mønstergenkendelse (eng. ”Pattern recognition”) i digital bevaring. Hun havde bl.a. undersøgt, hvilke filformater der mest bruges på internettet og fundet tydelige grupperinger af forskellige genrer ved at se på fil-endelser, altså om et filnavn ender på fx .pdf, .doc eller .jpg. Ud fra den procentvise fordeling af filformater, der bruges på hjemmesider, kunne hun se et mønster i, hvilke filtyper der primært anvendes på fx musik- og underholdningssites, men sjældent på fx lægefaglige eller nyhedssider. Det spændende var, at man altså udelukkende ud fra brugen af filtyper på en side vil kunne sige noget om, hvilken genre siden tilhører.

Yunhyong ser mønstre i alt og havde mange spændende eksempler på, hvordan man fx kan læse en tekst, selv om der er byttet om på bogstaverne i hvert ord, eller kun toppen eller bunden af tekstlinjen er synlig. Spændende eksempler på mønstre blev yderligere demonstreret ved to små videoer med hhv. Bobby McFerrin, der får publikum til at synge i et bestemt mønster, www.youtube.com/watch?v=ne6tB2KiZuk, og David Cope, der skaber musik, som lyder fuldstændig som fx Beethoven, ved at se på mønstrene i originalmusikken, www.youtube.com/watch?v=yFImmDsNGdE.

Der var kun én paper session på sidste dag, og et af de mere spændende indlæg her kom fra Christoph Becker (Teknisk Universitet i Wien), som fortalte om SCOUT (artiklen kan læses her: www.ifs.tuwien.ac.at/~becker/pubs/becker-ipres2012.pdf). SCOUT er et automatiseret overvågningsprogram, som bliver udviklet i forbindelse med SCAPE-projektet. Det skal bruges til at overvåge krav, teknologi og miljø i den digitale bevaring af et arkiv. SCOUT vil kunne bruges i sammenhæng med planlægningsværktøjet PLATO, som er udviklet af de samme folk.

 

Hvis du er på Twitter og vil se, hvad der blev tweetet undervejs i konferencen, så søg på: #ipres2012

Desværre er artiklerne fra konferencen endnu ikke udkommet, men mange af oplægsholderne tweetede om, hvor man kan finde deres artikler og slides. Vi skal selvfølgelig nok fortælle her på digitalbevaring.dk, når artiklerne udkommer i samlet form.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvad der foregik, så har Inge Angevaare fra Det Kongelige Bibliotek i Holland skrevet en hel del om konferencen på www.ncdd.nl/blog/.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi gør opmærksom på, at Digitalbevaring.dk frasiger sig ethvert ansvar for indholdet af offentlige kommentarer. Vi gør samtidig opmærksom på, at Digitalbevaring.dk forbeholder sig retten til at publicere, slette og redigere kommentarer på hjemmesiden samt opbevare navn, e-mail og ip-adresse på kommentarskrivere. Hvis du ønsker din kommentar og tilhørende brugeroplysninger slettet, bedes du kontakte os.