DLM Forum 3. dag

På billedet ses et slide fra en britisk præsentation af E-ARK projektet med en illustration fra digitalbevaring.dk

Det videre organisatoriske arbejde inden for digital bevaring

DLM Forum-konferencens tredje og sidste dag fredag den 15. september stod i høj grad i det europæiske samarbejdes tegn. Europa-Kommissionen indledte dagen med at fortælle om CEF building blocks, hvis hovedformål er at binde Europa sammen digitalt (CEF = Connecting Europe Framework). Der er allerede eksisterende byggeklodser såsom eID, eSignature, eInvoicing, eDelievery og eTranslation, der alle udlægger europæiske tekniske specifikationer og standarder for de digitale services, der skal samle det indre digitale marked i Europa.  Udover specifikationer og standarder faciliterer CEF building blocks eksempelsoftware, som lever op til standarder til brug og videreudvikling, samtidig med at det er en portal for kommercielle løsninger, der lever op til samme standarder. Endvidere er det de enkelte byggeklodsers mål at facilitere en implementering af standarder og værktøjer. Grunden til at Europa-Kommissionen præsenterede deres CEF building blocks er, at der arbejdes på at skabe en byggeklods kaldet eArchiving.

eArchiving vil sandsynligvis videreføre de tekniske specifikationer, standarder og værktøjer fra E-ARK projektet, som for tiden er at finde på DLM Forums DAS Board webside http://dilcis.eu/. Formiddagen handlede derfor også meget om E-ARKs resultater for de, der endnu ikke har stiftet bekendtskab med dem.  eArchiving er stadig en kandidat som byggeklods, og det vil blive interessant at følge om eArchiving vil manifestere sig som en CEF building block.

Andre præsentationer

Andrew Short fra CERN kunne fortælle om erfaringerne fra implementeringen af ESDH-system, Bartosz Nowozycki kunne fortælle om et lagrings- og tilgængeliggørelsessystem for det polske statsarkiv og danske Anne Sofie Fink fra Rigsarkivet kunne fortælle om “open access”-bølgen fra videnskaben, som kan bruges som en motor og drivkraft til at åbne arkivernes værdifulde gemmer op, og gøre dem mere synlige for samfundets borgere. Spørgsmålet er bare om arkiverne rundt omkring i Europa er klar til det.

Der var langt flere præsentationer, men efter et tre dages tæt pakket program, er dette hvad digitalbevaring.dk har valgt at videreformidle fra DLM Forums konference i Brighton 2017.