Hvad koster det IKKE at gøre noget?

Hvad_koster_det
Omkostninger_Costs_DigitalPreservation

Der er stor enighed om, at mange af de fysiske medier til audio-visuelle samlinger ikke holder ret meget længere – nogen siger 15-20 år, andre kun fem – og i hvert fald er det på høje tid, hvis nogle af samlingerne skal reddes. Men de færreste institutioner har råd til at digitalisere løs fra ende til anden, så der er brug for at kunne prioritere mellem samlingerne, når der skal digitaliseres.

Det amerikanske firma AVPreserve har netop udgivet deres nye ’Cost of Inaction Calculator’ – et frit online værktøj, som vil kunne give kulturarvsinstitutioner og andre et fingerpeg i forhold til prioriteringen af, hvilke audio-visuelle samlinger der først bør digitaliseres.

Værktøjet er ret simpelt – med forholdsvis få indtastninger beregnes omkostningerne ved digitalisering og bevaring, og desuden hvad det koster i både penge og tab af samlingsindhold, hvis man udsætter digitaliseringen.

Man bør derfor ikke basere sin digitaliserings- og bevaringsstrategi udelukkende på værktøjet, men det kan være en udmærket øjenåbner for, hvor store omkostningerne er, hvis man IKKE gør noget ved de fysiske audio-visuelle samlinger.

Læs mere og prøv værktøjet her

Se en videopræsentation (knap 9 minutter) af værktøjet her:

Læs i øvrigt også artiklerne på digitalbevaring.dk om planlægning af digitaliseringsprojekter og omkostninger ved digital bevaring

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi gør opmærksom på, at Digitalbevaring.dk frasiger sig ethvert ansvar for indholdet af offentlige kommentarer. Vi gør samtidig opmærksom på, at Digitalbevaring.dk forbeholder sig retten til at publicere, slette og redigere kommentarer på hjemmesiden samt opbevare navn, e-mail og ip-adresse på kommentarskrivere. Hvis du ønsker din kommentar og tilhørende brugeroplysninger slettet, bedes du kontakte os.