Digitalisering af 32 millioner avissider

131022_Avisdigitalisering3

Statsbiblioteket1 har skrevet kontrakt med det indiske firma Ninestars Information Technologies om digitalisering af 32 millioner avissider fra mikrofilm. Underskriften betyder, at digitaliseringshjulene så småt begynder at rulle i løbet af efteråret 2013.

Digitaliseringen af de 32 millioner sider planlægges gennemført i perioden 2013-16, og når processen for alvor er i gang, får Statsbiblioteket leveret 50.000 avissider om dagen. Derudover bliver der leveret yderligere fire-fem filer pr. avisside, som bl.a. indeholder informationer, der skal bruges til digital langtidsbevaring af filerne. Dvs. at der dagligt vil rulle ca. 250.000-300.000 filer ind i Statsbibliotekets it-systemer til bevaring, tilgængeliggørelse og formidling.

De mange avissider digitaliseres i bevaringsøjemed, men efter planen stilles de digitaliserede avissider også til rådighed for offentligheden på de tre pligtafleveringsinstitutioner – Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek og Det Danske Filminstitut. Det kommer dog tidligst til at ske i løbet af 2014, hvor de første avissider bliver tilgængelige online. Aviser, der er uden for ophavsmæssige begrænsninger, kan alle brugere få fri adgang til, mens øvrige titler kræver, at man møder op på pligtafleveringsinstitutionernes adresser.

Yderligere information kan findes via


1. Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek fusionerede pr. 1. januar 2017. Med afdeling i hhv. Aarhus og København er institutionerne nu samlet under navnet: Det Kgl. Bibliotek. Da Det Kgl. Bibliotek var to adskilte institutioner under udgivelsen af denne side, er teksten beholdt uændret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi gør opmærksom på, at Digitalbevaring.dk frasiger sig ethvert ansvar for indholdet af offentlige kommentarer. Vi gør samtidig opmærksom på, at Digitalbevaring.dk forbeholder sig retten til at publicere, slette og redigere kommentarer på hjemmesiden samt opbevare navn, e-mail og ip-adresse på kommentarskrivere. Hvis du ønsker din kommentar og tilhørende brugeroplysninger slettet, bedes du kontakte os.