Avisen er på vej – nyt om Statsbibliotekets digitaliseringsprojekt

20141118_Aviser

I juni måned udgav Statsbiblioteket1 første nummer af avisen DenGANG – en avis om det store avisdigitaliseringsprojekt, hvor biblioteket i samarbejde med indiske Ninestars er i gang med at digitalisere 32 millioner avissider.

Og nu er det så blevet tid til avis nr. 2.

I avisen kan læses et interview med forfatteren Tom Buk-Swienty, som i sin research ville have virkelig stor gavn af at kunne lave onlinesøgningerne i aviserne. Professor Martin Zerlang, som har skrevet en bogen ’1914’ fortæller, at han brugte Politikens egne digitaliseringer meget i sin research, men også måtte sidde og bladre i fysiske aviser på Det Kongelige Biblioteks læsesal. Med den store mængde avissider, der nu digitaliseres af Statsbiblioteket, bliver denne type research meget lettere.

At skulle digitalisere 32 millioner avissider til bevaring er ikke helt ligetil, hvilket man bl.a. kan læse i artiklen ’Råt er godt’. Her beskrives nogle af udfordringerne, i forhold til hvordan man bedst scanner, så både tekst og billede gengives skarpt. I en anden artikel fortælles om, hvordan man på Statsbiblioteket sørger for en sikker bevaring af de utroligt mange filer, som kommer ud af projektet.

Avisen indeholder bl.a. også en leder, en klumme og en kryds og tværs. DenGANG bliver udgivet både i en digital version og i en trykt udgave.

Den digitale udgave kan læses her – ønsker du en trykt udgave, så kontakt avisdigitaliseringsprojektet.


1. Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek fusionerede pr. 1. januar 2017. Med afdeling i hhv. Aarhus og København er institutionerne nu samlet under navnet: Det Kgl. Bibliotek. Da Det Kgl. Bibliotek var to adskilte institutioner under udgivelsen af denne side, er teksten beholdt uændret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi gør opmærksom på, at Digitalbevaring.dk frasiger sig ethvert ansvar for indholdet af offentlige kommentarer. Vi gør samtidig opmærksom på, at Digitalbevaring.dk forbeholder sig retten til at publicere, slette og redigere kommentarer på hjemmesiden samt opbevare navn, e-mail og ip-adresse på kommentarskrivere. Hvis du ønsker din kommentar og tilhørende brugeroplysninger slettet, bedes du kontakte os.